Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

luni, 9 martie 2009

SCRIITOARE DE IERI


La sfârşitul secolului al XIX-lea, Ana de Noailles, Elena Văcărescu, Iulia Haşdeu, Marta Bibescu, dovedeau dincolo de graniţele ţării, capacitatea creatoare a femeii în literatură. O dovadă în plus a acestei realităţi este faptul că, pentru romanele sale, Hortensia Papadat Bengescu, este considerată întemeietoarea a romanului de analiză în literatura română, fiind o mare scriitoare din aceea perioadă.
Elena Văcărescu n. 21.09.17.02.1947)Poetă, prozatoare, autoare de piese de teatru. Laureata în două rânduri cu premiul Academiei Franceze. Debutează în 1886, cu volumul ,,( Cântecele zorilor) În 1925, a fost primită ca membră a Academiei Române. În 1916, a reprezentat femeile la ,, Senatul Francez” militând pentru pentru drepturile acestora.
Martha Bibescu (n.28. 01. 1889- d. 28. 11. 1973.) Scriitoare română. A fost prinţesa care a fermecat saloanele mondene franceze , germane , britanice, spaniolă A colaborat cu personalităţi politice ca Proust, Mussolini, George al V-lea. A fost romancieră, poetă, om politic.
Baroneasa Bertha von Sutner,(n.1843-d.1914) scriitoare austriacă, cunoscută militantă pacifistă şi prima femeie Laureată al Premiului Nobel pentru Pace. A devenit cunoscută după publicarea romanului ,,Jos armele!” L-a influenţat puternic pe pe Alfred Nobel a cărui prietenă apropiată a fost ( ei i-ar aparţine ideea instituirii Premiilor Nobel)
Pearl Buch, .(n. 26-06-1892-d. 6-03-1973) Scriitoare americană, debutează în 1930. Primeşte premiul ,, Pulitzer” în 1932. Este prima femeie americană care primeşte premiul Nobel pentru literatură.
Contesa de Noailles ,născută Brâncoveanu,-,,Prima femeie de origine româncă a fost promovată Comandor al legiunii de onoare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu