Expozitie dedicata zilei de 8 Martie

Expozitie dedicata zilei de 8 Martie
Materialele care apar pe acest blog aparţin autorului şi nu se pot reproduce fără acordul acestuia. Toate textele expuse pe acest site sunt protejate, potrivit Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Imagini din zonele pe care le-am vizitat.

vineri, 17 decembrie 2010

Inaugurarea Secţiei UPU de la „ Spitalul Mavromati Botosani


Oficialităţi la inaugurarea Secţiei UPU de la „Mavromati Botosani
,,Începând de ieri, botoşănenii beneficiază de o secţie de primire a urgenţelor la Spitalul „Mavromati” de ultimă generaţie. Inaugurarea noului sediu a avut parte de un număr mare de oficialităţi din Botoşani şi din judeţele Moldovei.
Cei care au supervizat însă evenimentul au fost Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi a secretarului de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor Mihai Capră. Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, prefectul Cristian Roman, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, directori de instituţii, cadre medicale.
Pe lângă inaugurarea secţiei UPU, s-a dat dat în folosinţă şi Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
Acesta funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu 11 paramedici şi patru conducători auto paramedici. ISU a fost dotat cu două ambulanţe speciale deservite de personal care a absolvit cursuri şi care este pregătit să acorde primul ajutor calificat conform legii.
Investiţia se ridică la circa 900.000 de lei. Un aport în concretizarea acesttor două servicii de importanţă vitală pentru Botoşani l-a avut şi şi senatorul Liviu Câmpanu, după cum a menţionat în cuvântul său şeful ISU, colonelul Radu Anton. „Ce am văzut la UPU, în care s-au implicat şi autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţii, pot să spun că arată cum ar arăta un UPU dintr-o ţară care are un sistem de urgenţă foarte avansat. Deci este un UPU bine dotat, este un UPU care are toate circuitele, respectă foarte clar standardele prevăzute de Ministerul Sănătăţii. Este un ordin 1706 care prevede exact cum trebuie să fie organizată şi structurată o Unitate de Primire Urgenţă, iar această unitate respectă în totalitate ordinul respectiv cu ceea ce am văzut aici”, a afirmat Raed Arafat.
Cei prezenţi la eveniment au dat o raită prin secţiile UPU , trecând în revistă aparatura de ultimă oră existentă în acest moment, ministrul Arafat delarându-se foarte încântat de ceea s-a reuşit pe această linie la Botoşani".
(Articol publicat in Jurnalul de Botosani, 17 decembrie 2010, Lavinia Preda)


,,Sistemul sanitar botoşănean a avut de fapt parte, joi, de două inaugurări. Pe lîngă cea a sediului modernizat al Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, a fost şi cea a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD). Acesta funcţionează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu 11 paramedici şi patru conducători auto paramedici. ISU a fost dotat cu două ambulanţe speciale deservite de personal care a absolvit cursuri şi care este pregătit să acorde primul ajutor calificat conform legii".


,,Normal, trebuie să fie o colaborare strînsă cu Serviciul de Ambulanţă. În momentul în care vom ajunge la un număr suficient de medici de urgenţă la nivelul UPU putem să ne gîndim şi la înfiinţarea unui echipaj de terapie intensivă mobilă la SMURD. Va fi şi o colaborare strînsă cu Iaşul din punct de vedere al elicopterului pentru că dvs., la Botoşani, beneficiaţi pe zona de intervenţie de elicopterul care este amplasat la Iaşi în colaborare cu Ministerul de Interne şi normal aceste echipaje vor colabora inclusiv pe această linie. În plus, echipamentele din maşini permit transmisia telemedicală care poate să ajungă la Iaşi să se ia decizii, indicaţii, să colaboreze cu paramedicii, aşa că nu am nici un dubiu că ei vor face activitatea lor aşa cum trebuie, aşa cum se face şi în restul ţării”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii
Defibrilarea semiautomată şi asigurarea asistenţei de urgenţă la accidente sunt diar două servicii oferite de SMURD. Gama intervenţiilor la care este solicitat SMURD include toate urgenţele ce pun viaţa unei persoane sau a mai multora în pericol imediat. Acestea includ accidentele rutiere, exploziile, accidentele de muncă sau casnice, cum ar fi căderea de la înălţime sau electrocutarea, stările de inconştienţă, inclusiv stopurile cardiorespiratorii, suspiciunile de infarct, insuficienţele respiratorii acute şi accidentele cu multiple victime. SMURD va avea două puncte de lucru, la Botoşani şi Dorohoi".


,,Conducerea actului medical pentru echipajele SMURD este asigurată de dr.Petre Rădăuceanu, şef UPU Botoşani. Repartizarea cazurilor medicale pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă sau SMURD se face de către dispecerul SJA conform indexului de codificare al urgenţelor şi regulamentului de alocare al resurselor şi mijloacelor de intervenţie după gradul de urgenţă din cadrul aplicaţiei destinate dispecerizării apelurilor formate prin 112".
(
articol aparut pe Bosaneanul, Botosaniul interzis, 18 decembrie 2010)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu